OmBrukt AS

OmBrukt er sirkulærøkonomi i praksis, og handler om miljø, bærekraft og innovasjon.

OmBrukt AS fokuserer på sirkulærøkonomi ved å fremme ombruk av elektronikkprodukter. Selskapet er eid av Stiftelsen Elektronikkbransjen, og administrerer en godkjenningsordning som sikrer at ombrukte produkter er trygge for forbrukerne.

OmBrukt AS samarbeider med verksteder og butikker for å reparere og selge produkter som ellers ville blitt kastet. Produktene blir kontrollert, testet, rengjort, og eventuelt reparert før de selges med en toårig garanti. Dette bidrar til å redusere elektronisk avfall og fremme bærekraftig forbruk.

Andelen av EE-avfall øker, og en stor del er produkter fra vanlig forbrukerelektronikk. Mange produkter kan fortsatt repareres og brukes videre, som en del av sirkulærøkonomien.

Målsettingen er å redusere unødig EE avfall. Dette er i henhold til EUs nye økodesigndirektiv, hvor målsetningen er å redusere mengden EE-avfall i Europa. Produsenter må levere reservedeler, og produktene kan repareres og bli ombrukt.

Prosessen er som følger: Produktene tas ut av avfallstrømmen, kontrolleres/testes, rengjøres og eventuelt repareres av godkjente aktører, før de selges ut i markedet igjen.

OmBrukt godkjenner ombrukspartnere, både verksteder og butikker.

Produktene får et godkjenningsmerke i fronten som viser at det er trykt for forbrukeren å kjøpe disse. Produktene registreres i en felles database, og får ved salg en toårig ombyttegaranti. Dette gir en ekstra trygghet for forbruker!

OmBrukt AS er eid av Stiftelsen Elektronikkbransjen.

OmBrukts mange ombrukssentre tilbyr ombruksprodukter innen flere produktkategorier. Våre partnere er store på hvitevarer, men flere produktgrupper tilkommer, herunder brunevarer og mobiltelfoner.

OmBrukt ble startet høsten 2019 etter et initiativ av Stiftelsen Elektronikkbransjen. Utgangspunktet var et sterkt ønske om at bransjen skal være ledende i den sirkulære økonomien. EUs fokus på sirkulærøkonomi med direktiver rundt økodesign, «Right to repair» og «Green Deal» vil påvirke hvordan produktene skal produseres fremover, og ikke minst hvordan de skal håndteres når de skal kasseres.

Nordmenn er best i klassen når det gjelder innsamling av EE-avfall, fordi de godkjente returselskapene i Norge gjør en kjempebra jobb. Mange av produktene kan få et forlenget liv, og bransjens ønske om å bidra til økt ombruk var utgangspunktet for prosjektet OmBrukt.

Miljøorganisasjoner, bransjens aktører og returselskapene, har alle bidratt i arbeidet med OmBrukt.

Miljødepartementet og Miljødirektoratet var også gode diskusjonspartnere prosjektfasen.

Prosjektets mandat var å lage en godkjenningsordning for ombruksprodukter. Det skulle bidra til større trygghet for forbrukere ved å kjøpe et ombruksprodukt, og sentralt i arbeidet var en styringsgruppe med de seks største hvitevareleverandørene, representert av både daglig leder og serviceansvarlig.

Stikkord for godkjenningsordningen var:

  • Utvikle et godkjenningsmerke til produktene
  • Utvikle en godkjenningsordning for butikker og verksteder som skal behandle ombruksprodukter
  • Utvikle en databaseløsning for registrering av ombruksprodukter.
  • Utvikle et CO2-regnskap på hvor mye CO2 som spares ved å forlenge levetiden på brukte produkter
  • Utvikle en garantiordning på to år, slik at forbrukers risiko ved kjøp av ombruksprodukter blir redusert

OmBrukt AS
Fyrstikkalleen 3A, 0661 Oslo KART
Postboks 6640 Etterstad, 0607 Oslo
+47 23 06 07 00
post@ombrukt.no
Org.nr. NO926807951
Bank: 1506.60.78253

Daglig leder/Managing Director
Pål Haugen
paal@ombrukt.no
+47 90 02 37 18

Følg oss på Facebook

Daglig leder Pål Haugen i OmBrukt AS, foran ombrukskomfyrer fra Norsk Ombruk AS. Foto: Jan Røsholm.
Powered by Labrador CMS